annaengstrom

små bitar av mitt liv..

Goodiebag från Memira.

Kategori: Allmänt

.

Detta är alltså innehållet från påsen med läkemedel och papper man får med sig hem efter som operation.
Den innehåller värktabletter, insomningstabletter, tre olika ögondroppar man ska använda, och så även 3 små bedövningsdroppar. Jag måste nog erkänna att jag är lite stolt över mig själv för att jag bara åt tabletterna 1,5 dagar, inte använde mina behövningsdroppar eller insomningstabletter.
Underbart! :)
Men enda anledningen att jag inte ätit elelr använt mer av detta är för att jag sovit mig genom läkningen. :p
 
Man får en grymt bra genomgång på kliniken innan man opererar sig med vad allt å påsen är och hur man ska använda allt, och ett bra häfte fyllt med information och svar på de vanligaste frågorna man får som laserpatient.
Plus ett dropschema så man vet hur man ska ta alla droppar. :)
 

LASEKoperation

Kategori: Allmänt

Dags att smöra ihop lite om min laseroperation för den nyfikne. :p
 
Jag var ju som sagt på en konsultation för att få veta ifall det är möjligt att göra en ögonlaseroperation på mig då jag har rätt ordentligt synfel, och det var ju grönt!
(Jag är ordentligt närsynt -6,50 och -6,75 och även brytningsfel -1,0 på båda ögonen)
För en som inte har synfel och inte förstår styrkor så kan vi säga att jag ser 15cm framför mig och allt bakom dessa 15cm är som ett dimmigt färghav typ.
 
Dag 1 - operationsdagen.
Jag klev upp tidigt och duschade innan Johan skjutsade in mig till Memira i Luleå, väl där fick jag en fin påse med diverse ögondroppar, tabletter och bedövningsdroppar. Efter en liten stund då jag själv fått dyka ner i påsen och läsa på lite fick jag gå till deras lilla "kursrum" med Åsa som jobbar där, vi gick igenom alla tabletter, droppar och alla papper jag hade fått i min påse och sedan frågade hon hur jag kände mig, och självklart var jag ju rätt så nervös så jag tackade Ja till den lilla "lugnande hutten" jag vart erbjuden. Den smakade inte alls gott eller så men jag tror faktiskt att den hjälpte mig ganska så mycket. 
Efter våran lilla kurs kom kirurgen och ropade in mig, vi gick och gjorde en ögonkontroll för att se att allt såg bra ut inför operationen, att det var grönt så det inte var nå på tok, sedan ut därifrån, på med hårnät, och upp på operationsbordet.
Eller ja, de kändes lite som en tandläkarstol fast i liggande läge.
 
Själva oeprationen:
I med lite olika ögondroppar (tror det var bedövning och antibiotiska droppar) och så tejpa igen ett öga och sedan blev jag invriden under själva lasern. Härifrån gick allt i en jäkla fart, titta upp i lasern som nu var en decimeter stor ring med en kant av små vita lampor, i mitten av den en grön och en röd lampa. 
"titta i den gröna lampan" hör jag kirurgen säga, japp dags att fästa blicken där, sedan ser jag en ring (plastig typ engångsring) läggas på mitt öga och så kommer lite alkohollösning i den, löser vi upp yttersta lagret av hornhinnan, bort med ringen och så skrapar vi bort det som löstes upp.
"titta i den röda lampan" sa kirurgen och så började det blinka rött och det luktade lite brännt hår/hud. Röda lampan slocknande och dit med en nerdränkt bomullstuss och röra runt i ögat lite sedan lite droppar, och så tejpa igen höger öga för att göra det andra ögat.
Samma visa på andra ögat. Det var dock lite jobbigt i andra ögat, men kirurgen sa att det är för att kroppen vet vad som ska hända och att det är därför det är lite obehagligt. Däremot höll inte ringen tätt så jag fick lite alkohollösning i hela vänster öga. 
Egentligen ska man ha en sk. bandagelins de första 4-6 dagarna då den nya hornhinnan börjar bildas, men nu under jul då det är julstängt vart jag utan lins..
(Synundersökningen och operationen tog 20min)
 
Då jag satte mig upp stod sköterskan ca. 2-3 meter ifrån mig och jag såg hennes ansikte klockrent varpå jag säger: "jag ser ju ditt ansikte" och hon svarar "men då har vi ju lyckats med operationen, god jul och ta hand om mig" och så visar hon mig ut genom dörren.
Jag går till vänterummet där Elina och Johan sitter och väntar på mig och jag tar de första värktabletterna och så in i bilen och åka hem. Väl i bilen slår ögonen igen och det är bara sitta och blunda och vänta på att bedövningen ska avta och smärtan ska kicka in.
Då vi passerade Påle kände jag att nu vill jag hem till sängen, bedövningen började avta och jag fick lite smått obehag av att inte kunna se vart vi kör.
 
Resten av dagen bestod av liggandes i sängen´sovandes bitvis med ljudbok på och Johan som kom och väckte mig då och då för tabletter och ögondroppar.
jag hade ju förväntat mig en sjuk smärta då alla sagt att det gör så ont att göra en LASEKoperation, men det kom aldrig någon smärta utan det kliade och skavde bara.
 
Dag 2 - Dagen efter operationen.
Vaknade i panik runt 03 av att jag kliade mig i vänster öga, vilket man absolut inte får göra... Droppade lite fuktdroppar och så somnade jag om för att sedan vakna av att Johan kom med tabletter och så var det dags för dagens första ögondroppar. Sedan somnade jag till ljudboken för att sedan vakna till ännumer ögondroppar.
Denna dag hade jag nästan inge skavkännsla utan bara en massa kliiiiiande i mina ögon. Sjukt irriterande då man inte ens får typ röra ögonen!! Men det gick bra, jag mådde ganska dåligt då jag varit uppe och gått då jag inte ens kunde öppna mina ögon. Då jag inte hade någon direkt smärta så bestämde jag mig för att prova med hälften av de värktabletter man skulle äta. Gick super!
 
Hade även mina små eposider med "vad fan har jag gett mig in på, jag kommer ju aldrig kunna se något igen" och "det var en dum ide alltihop" 
Min plan om att fara till mamma och pappa för att vara med på uppesittarkvällen, spela bingo och göra rim till julklapparna blev adlrig av då jag mådde dåligt pga inte kunde öppna ögonen då man gick. Men då jag legat ner ett tag så avtog det. :)
 
Dag 3 - Julafton
Denna natten fick jag sova helt ostört, underbart! johan väckte mig för ögondropparna och denna dag ina värktabletter alls. Kilandet var nästan helt väck. Men obehaget då man öppnade ögonen var fortfarande kvar, men det var ju säkert eftersom att ögonlocket åkte direkt på den lasrade ytan, nu kunde jag öppna ögonen och hålla ögat öppet ett tag och titta lite, men var enormt ljuskänslig.
På med lite kläder och solbrillorna sedan blev levererad till mamma och pappa och Johan åkte till Arvidsjaur för att vara med sin familj. Efter lite vilande med ljudboken åkte vi till Kjell och Maria där vi skulle fira julafton.
Satt uppe och var med då alla tittade på Kalle Anka och sedan en vilopaus inna middagen, och nu när jag kunde se var det ju så mycket godare att äta mat.
Efter maten en liten taktikvila innan jlklapparna, som jag faktiskt kunde se! Tro det eller ej!! :D 
Johan hade dock kommit tillbaka till byn då så jag hade en assistent som fick läsa åt mig. 
Senare mot kvällskvisten blev det pilkastning och jag kollade runt mer och mer eftersom kvällen gick.
 
Nu var allt obehag helt borta, eller ja bortsett från då man blinkade som var lite obehagligt.
Jag kunde se rätt okej om det var mörkt, men ju ljusare desto svårare då man är rätt ljuskänslig.
 
Dag 4 - Juldagen
Allt obehag är som bortblåst, jag kan titta, blinka utan att det känns någonting.
Enda är att det blir ganska torrt ganska snabbt så man får droppa en hel del.
Så länge solbrillorna är på går det bra att se, tittade även lite utan brillorna men då där det inte var någon lampa riktad rätt i ögonen på mig. Var in på ICA med solbrillorna på och hämtade ett paket, gick bra men såg nog rätt kul ut. Middag och mys hos mamma och pappa med släkten.
 
Dag 5 . Annandagen
Nu är det som vanligt i ögonen, enda konstiga är ljuskänsligheten, Den årliga bowlingmatchen med middagen.
Vi har en tradition då vi delar upp oss på två lag och spelar bowling, förlorande laget får laga middag till vinnarna och hålla deras glas fulla och deras humör uppe. ;p ganska kul!
Jag var där och tittade på och så gjorde jag även efterrätten så ögonen är med. :)
Kunde även börja titta utan brillor utan att ljuskänsligheten blir för mycket, så de är ju på rätt väg nu.
Skärpan börjar komma mer och mer, jag tycker ju att jag ser bra men jag har ju som aldrig haft bar syn så.
Det är bara att vänta och se då skärpan kommer och även synen blir mer komplett.
 
Dag 6 - Idag
Nu börjar jag bli kraftigt less på detta eviga ögondroppande, men det är bara att stå ut.
Just nu är det antibiotika 4 ggr per dag och anti inflamations 3 ggr per dag, plus givetvis fuktdropparna som behövs. Idag ligger vi hemma i soffan och chillar, får se vad dagen har att erbjuda, tror att det blir en sväng ut till Fällfors till syrran och Jonny en sväng senare idag med mamma och pappa.
 
 
Summa av allt detta, jag trodde klart att smärtan skulle vara 1000 resor värre än vad den har varit, tror jag har haft en hel del tur med hur lite ont jag haft och hur lite problem jag han än så länge.
Bara att vänta och se nu hur det går med synen, hur resultatet kommer bli.
Men förhoppningsvis blir det väl bra. :p
 
 
Nu ska jag återgå till soffan och min Ljudbok. :)
 
 
 

Julen ur mina ögon

Kategori: Allmänt

Hello there!!
Såhär ser julen ut genom mina ögon, måttligt grumligt, dåligt med skärpa och en hel del ljuskänslighet.
Därav går jag runt i glasögon hela dagarna.. Känns lite lustigt, men va fan jag ser ju!!
.
Ungeför såhär ser jag nu:
.
(Med hjälp av solbrillor och lite filter har jag fått till min syn nu.)
 
Kommer senare med en uppdatering om min ögonoperation. :p
 

In i dimman

Kategori: Allmänt

 
Detta är nog det sista jag kommer att se... 
Så nu blir det ett blogguppehåll på obestämd tid då jag inte vet hur länge det kommer ta innan jag kommer kunna se nog mycket att uppdatera bloggen igen. :)
Så nu är det in under lasern och sedan in i dimman!!

Ögonlaseroperation

Kategori: Allmänt

Nu sitter vi i bilen på väg in till Luleå och Memira och även min ögonlaseroperation. :)
Om allt nu ser bra ut i mina ögon och går som det ska idag är det slut med att använda linser och glasögon, helt jäkla underbar tanke! Och i bästa fall även min framtid! :p
.
Självklart är det ju lite nervöst, men förhoppningsvis kommer det gå bra.
Men jag förbereder mig på en julhelg instängd i ett mörkt rum med ljudböckerna i högsta hugg, eller ja efter alla ögondroppar då. ;p Men förhoppningsvis kanske jag ser lite på nyår. :)
 
 

Operation imorgon..

Kategori: Allmänt

Jahapp, nu ligger man här och ska försöka sova, kvällen innan min ögonlaseroperation. 

Man får bara hoppas allt ser bra ut i mina ögon imorgon och att allt går bra så är nog mina dagar med glasögon och linser över. :))

Jag längtar som fan efter att vakna och kunna se taket, men jag längtar INTE efter smärtan jag kommer ha efter operationen. :/

Ecco 2 år!

Kategori: Allmänt


Idag fyller lilla lurven 2år! :)
Så han har blivit bortskämd med korv och annat gott, imorgon bär det av till Arvidsjaur och hälsa på Johans föräldrar, kanske hämta skotern till Arvidsjaur och bara mysa på! :)

Sen hem och sova och ta de lugnt för måndag morgon är de dags att lägga sig under lasern och förhoppningsvis bli av med mitt synfel! :)) spännande!


Warner Bros studios - In the making of Harry Potter

Kategori: Allmänt

Bildbomb!
Låter bilderna tala själv. Och JA, jag är en riktig liten nörd. :))
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Alla som gillar Harry Potter tycker jag verkligen ska lägga lite pengar och åka dit. Det var en grym upplevelse, dock förstör de lite av magin men so what! Grymt coolt ställe! :)) 
 
 
 

London bildbomb!

Kategori: Allmänt

Här kommer en härlig bildbomb ifrån min och Sarahs resa till London.
 
.
.
.
.
.
.
.
 
Det får nog räcka. :)
Kommer med en uppdatering från besöket på Warner Bros studios - In the making of Harry Potter. :)) 
 


Hem ljuva hem!!

Kategori: Allmänt

 
Äntligen hemma i min egna soffa, känns som att denna dag har varit sjukt lång.
Men det har den ju faktiskt varit. vi klev upp grymt tidigt drog till flygplatsen och shit vad folk det var där alltså!!
Men vi tog oss igenom alla köer och checkade in och hoppade på flyget i tid, landade i Skellefteå, käkade på krysset och äntligen hemma i soffan.
Har tom hunnit packa upp väskan och allt! Underbart!!
 
Nu blir det att ta de lugnt och bara må väl resten av dagen! :))
 

Bokat laser

Kategori: Allmänt

Iiiih!! 
Nu har jag bokat operation.
Så under jul kommer jag ligga i ett mörkt rum, lyssna på ljudböcker och bara ha ont typ. Känns bra att ställa in sig på de och sedan kunna bli glatt överraskad istället för att tro att de inte kommer göra ont och tro att jag kommer må superbra och se som en hök. 
 
För det kommer jag nog definitivt inte att göra. :p 

Julen flyttar in

Kategori: Allmänt

I helgen har julen börjat flytta in mer och mer hemma hos oss. 
Som det ser ut nu blir det nog ögonopetation i slutet på december så jag vill hinna se alla julsaker innan jag inte har någon syn längre. :p hehe
 
.
 
Julgranen och lite mer pynt har tittat fram ut sina gömmor och nedräkningen till London har börjat.
Inte alls länge kvar nu!!